Tradycyjny przepis.
Składniki:
- 200 g mąki
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka soli
- białko jaja (opcja)
Wrzucamy na osolony wrzątek, wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Wrzucamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek.
Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie.
Ojeju, obwarzanki... Kiedyś tak często zajadałam się nimi :) Muszę je zrobić!!!
OdpowiedzUsuńmmm...naprawdę pyszne ale niestety wyszły miękkie :(
OdpowiedzUsuń