Słone ciasto chlebowe wypełnione pyszną cebulką.
Składniki:
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.
Składniki:
- pół kubka ciepłej wody
- łyżeczka drożdży instant
- pół łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki
- łyżka oleju
- czubata łyżeczka oregano
- czubata łyżeczka majeranku
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- jajko (można pominąć)
- na nadzienie: 4 cebule
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.
Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn
delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą
mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe
miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę
oleju. Przykrywam ściereczką.
Nadzienie: Kroję cebule i podsmażam na oleju, można dodać kawałki boczku lub startą marchewkę, sól
i pieprz i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę mozna zrobić nadzienie
bez mięsa albo z dodatkiem innych warzyw.
Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę
i roplaszczam ręką, można walkiem. Układam na folii do
pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum
pół godziny.
Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam
palcami środek każdego cebularza i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję
rozmieszanym jajkiem. Wkladam cebularze do pieca na 25 minut.
Jakie piękne serce! Oj zjadłabym!
OdpowiedzUsuń