Bułki śniadaniowe

Domowe bułki z mąką pełnoziarnistą, nie tylko na śniadanie.



Składniki:
  • 200 ml ciepłej wody (niepełna szklanka)
  • 3 łyżki mleka
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej (lub graham)
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli
  • ewentualnie odrobina masła lub oleju na wierzch


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem mleka i cukru. Odstawiamy je na chwilę a w tym czasie odmierzamy resztę składników do dużej miski. Bułki można zrobić w całości z mąki pszennej. Ja dodałam do 2 szklanek mąki pszennej typu 650 jeszcze 1 szklankę mąki żytniej i 1 szklankę mąki pszennej typu graham. Wyrobione ciasto jest dość papkowate więc bułeczki formujemy mokrymi dłońmi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Z tej ilości ciasta wychodzi 9 bułek więc układamy 3 rzędy po 3 bułki. Odstawiamy pod przykryciem aż podrosną, jakieś 30 minut do godziny.
Podrośnięte bułeczki nacinamy i ewentualnie smarujemy z wierzchu olejem lub roztopionym masłem.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy bułki na 10 minut a później zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i czekamy kolejne 10 minut.

Komentarze

  1. Twoje bułki takie urodziwe.
    Idealne na pyszne śniadanie!

    Zapraszam do naszej Piekarni.
    Pieczemy razem co miesiąc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne bułeczki, aż zachęcają do posiłku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Amber i Elu :) Miłego i smacznego dnia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz