Babeczki drożdżowe z kruszonką. W każdej babeczce umieszczona jest wróżba. Żeby były jeszcze słodsze posypane są cukrem pudrem. Z podanych składników robię 12 babeczek ale to zależy od wielkości foremek.
Składniki:
- pół szklanki oleju (120 g)
- pół szklanki wody (100-110 ml)
- pół szklanki cukru (180g)
- pół kostki drożdży (50g)
- 3 szklanki mąki (480 g)
- 5 żółtek
- folia do pieczenia
- kruszonka (pół szklanki cukru, pół szklanki mąki i olej)
- cukier puder do posypania (ewentualnie)
W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby. Kruszonkę najprościej przygotować z mąki i cukru w równych proporcjach. Do tego należy dolewać olej lub rozpuszczoną margarynę w takiej ilości by składniki połączyły się ale nadal były kruche. Możemy też zrobić babki bez kruszonki i tylko posypać cukrem po upieczeniu.
Wróżby napisane na małych karteczkach zwijamy i pakujemy szczelnie w srebrną folię do wypieków. Zawiniątka delikatnie wpychamy w wyrośnięte babeczki. Na wierzch posypujemy kruszonkę, zaklejając otwór z wróżbą.
Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut.
Babeczki wróżbiarki :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tymi wróżbami :-). A babeczki wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuń