Focaccia to przepyszne ciasto drożdżowe. Możemy skomponować do tego dowolne nadzienie. Polecam położyć na wierzch duszone warzywa. Dodając duszoną cebulę otrzymamy cebularze.
Składniki:
- pół kubka ciepłej wody
- łyżeczka drożdży instant
- pół łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki
- łyżka oleju
- czubata łyżeczka oregano
- czubata łyżeczka majeranku
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- jajko (można pominąć)
- na nadzienie: cebula, brokuł, papryka
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.
Ciasto:
do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto
dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką
oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce
na godzinę przykryte ściereczką.
Nadzienie: Kroję cebulę i
podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod
przykryciem przez 5 minut.
Formowanie: wyrośnięte ciasto
dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i ropłaszczam ręką, można
wałkiem. Dla uzyskania kształtu serca: odcinam od góry kształt litery v,
delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto
nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.
Pieczenie:
nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami
środek każdego serca i nakładam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym
jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut.
Smacznie :))
OdpowiedzUsuń