Do pewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni.
Składniki:
- bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka
- wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler
- flaki (najlepiej nie mrożone)
- pieczarki
- papryka
- sól, pieprz
- liść laurowy
- majeranek
- koperek lub natka pietruszki
W tym czasie z mięsa wołowego z kością lub mięsa drobiowego (lub to i to) gotujemy bulion, także ok. 2 godzin.
Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem z mięsem, przy czym wkładamy je później niż mięso. Czas gotowania warzyw to maksymalnie godzina. Aromat zupie zapewni dodatek liści laurowych i ziela angielskiego.
Przelewamy przez sito bulion do flaków. Dodajemy sól i pieprz. Z pozostałych warzyw i mięsa część można pokroić i dodać do gotowej zupy. Flaki gotujemy jeszcze pół godziny, zazwyczaj dodaję jeszcze pokrojone pieczarki i paprykę oraz sporą garść suszonego majeranku. Dolewamy odpowiednią ilość wody by zupa nie była zbyt tłusta. Dodatkowo zakwaszam sokiem pomidorowym. Podaję posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.
Do flakow nie dodajemy-koperku,pomidorow,pieczarek(!!!)ale dodajemy-galke muszkatolowa,imbir,pieprz ziolowy no i lyzke masla!!!
OdpowiedzUsuńStanowczo się nie zgadzam :) Przepis jest tradycyjny i tak zazwyczaj podawany w mojej rodzinie natomiast imbir czy pieprz tzw. ziołowy to dodatki (wymysł) ostatnich lat. Masło, jak kto lubi ale po co, skoro flaki są na bulionie z mięsa? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń