Chleb kaszubski

Chleb mieszany: pszenno-żytni. Do tego chleba użyłam mąk pełnoziarnistych dlatego jest dość gęsty ale ma bardzo przyjemny orzechowy smak i zapach. Piekłam w kwadratowej foremce.
Składniki:
  • 250 g mąki żytniej
  • 250 + 50 g letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 8 g soli
  • 30 ml zsiadłego mleka
  • łyżka smalcu lub oleju
  • mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka

Ten chleb robimy w dwóch etapach. Najpierw nastawiamy na kilka godzin zaczyn z drożdży zwany podmłodą.
Dokładnie mieszamy drożdże i wodę (250ml), dodajemy mąkę żytnią. Gęsty zaczyn odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin (może być dłużej więc przetrzyma też całą noc). W przepisie podana jest optymalna temperatura fermentacji 28 °C ale 23 °C w mojej kuchni zupełnie wystarczyło.
Do wyrośniętej podmłody dodajemy mleko (30ml), wodę (50ml), sól, rozpuszczony smalec i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na pół godziny a następnie formujemy bochenek. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny najlepiej w koszyku oprószonym mąką ziemniaczaną.
Do nagrzanego do 250 °C piekarnika  wstawiamy naczynie z wodą aby było sporo pary. Wkładamy foremkę z chlebem i zmniejszamy temperaturę do 220. Po 5 minutach zmniejszamy znów do 200 i już bez pary pieczemy jakieś pół godziny.
Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos, kiedy stukamy w skórkę. Studzimy na kratce.

Przepis znalazłam na blogu Urszuli - Proste potrawy. Trochę go zmodyfikowałam gdyż staram się nie używać mleka. Ponadto użyłam mąk pełnoziarnistych i piekłam chleb w kwadratowej foremce.

Komentarze

Prześlij komentarz