Drożdżowe
bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub
do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich
nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia
możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem.
Składniki:
- 0,3 kg mąki
- 0,3 szklanki cukru
- 1-2 żółtka
- pół szklanki wody
- 0,3 szklanki oleju
- 15 g świeżych drożdży
- świeże owoce lub konfitura
Zaczynamy
od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru,
dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut.
Cukier
i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy
olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i
odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy
ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z
porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie
wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku.
Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm.
Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne.
Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca -
inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami.
Blachę
wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z
jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w
temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch
drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku
cytrynowym)
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń