Zanim zabiorę się
za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez
mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można
wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej.
Składniki:
Oddzielam żółtka od białek. Z białek mikserem ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto jest gotowe: gdy wbity w środek ciasta patyczek i po chwili wyciągnięty nadal będzie suchy to należy ciasto już wyciągnąć z pieca.
Ostrzegam tylko, że część może zostać zjedzona zanim ciasto ostygnie.
Składniki:
- szklanka mąki
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- szczypta wanilii
- 6 jajek
- szczypta soli
- śliwki (węgierki) bez pestek
Oddzielam żółtka od białek. Z białek mikserem ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto jest gotowe: gdy wbity w środek ciasta patyczek i po chwili wyciągnięty nadal będzie suchy to należy ciasto już wyciągnąć z pieca.
Ostrzegam tylko, że część może zostać zjedzona zanim ciasto ostygnie.
Super!
OdpowiedzUsuńBardzo jesiennie!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl