Krokiety z nadzieniem pieczarkowo-jajecznym. Ciasto zrobione bez mleka i w dodatku na mące pełnoziarnistej.
Składniki na 8-10 naleśników :
Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15-30 minut (w tym czasie możemy przygotować farsz). Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy je jeden na drugim żeby zachowały pulchność i nakrywamy pokrywką. Ciepłe łatwiej zawinąć i panierować.
Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia plastrów cebuli. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Dla zaostrzenia smaku dodajemy zgniecione ząbki czosnku ale nie jest to konieczne. Dusimy aż pieczarki będą miękkie.
Jajka kroimy w kostkę, mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem i podsmażonymi pieczarkami.
Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i składamy w kopertę: najpierw składamy dół i górę do środka a resztę zawijamy. Krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Składniki na 8-10 naleśników :
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
- 1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej)
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 cebule
- szczypiorek
- 10 sporych pieczarek
- ewentualnie 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- panierka: surowe jajko i bułka tarta
- olej do smażenia
Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15-30 minut (w tym czasie możemy przygotować farsz). Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy je jeden na drugim żeby zachowały pulchność i nakrywamy pokrywką. Ciepłe łatwiej zawinąć i panierować.
Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia plastrów cebuli. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Dla zaostrzenia smaku dodajemy zgniecione ząbki czosnku ale nie jest to konieczne. Dusimy aż pieczarki będą miękkie.
Jajka kroimy w kostkę, mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem i podsmażonymi pieczarkami.
Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i składamy w kopertę: najpierw składamy dół i górę do środka a resztę zawijamy. Krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz