Ciasto dyniowe to symbol jesiennych wypieków. I chociaż dynia to przede wszystkim kremowa zupa, przepyszne pestki i placki to wszyscy kochamy zajadać ciasta. A że zwyczaj wycinania strachów z dyni przyjął się u nas na dobre to farszu na ciasto będzie sporo.
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki utartej dyni (może być puree)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- garść orzechów włoskich (można pominąć)
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- na lukier pół szklanki cukru, łyżeczka wody i łyżeczka soku z cytryny
.
Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca roztapiamy cukier w wodzie z cytryną i jeszcze gorącym lukrem polewamy wypiek.
Komentarze
Prześlij komentarz