Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe to symbol jesiennych wypieków. I chociaż dynia to przede wszystkim kremowa zupa, przepyszne pestki i placki to wszyscy kochamy zajadać ciasta. A że zwyczaj wycinania strachów z dyni przyjął się u nas na dobre to farszu na ciasto będzie sporo.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki utartej dyni (może być puree)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • garść orzechów włoskich (można pominąć)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • na lukier pół szklanki cukru, łyżeczka wody i łyżeczka soku z cytryny
Kawałki dyni bez skórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem aż masa stanie się puszysta i jasno żółta. Dodajemy olej, mąkę, sodę, dynię i przyprawy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy gęste ciasto a wierzch posypujemy pokruszonymi orzeszkami.
.


Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca roztapiamy cukier w wodzie z cytryną i jeszcze gorącym lukrem polewamy wypiek.

Polecam także jesienne ciasto marchewkowe.

Komentarze