Bardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki.
Składniki:
Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin.
Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę.
Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem.
Składniki:
- 2 szklanki ziaren orkiszu
- wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler)
- 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy
- cebula
- seler naciowy
- koperek
- sok z ogórków kiszonych
- sól, pieprz
Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin.
Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę.
Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem.
Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana.
Dziękuję za udział w akcji :))
OdpowiedzUsuń