Leśne ślimaczki

Drożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane leśnymi owocami. 
Bułeczki bez mleka i bez jajek.


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 50 g oleju
  • 50 g cukru
  • 20 g cukru pudru
  • 20 g drożdży
  • szklanka letniej wody
  • szczypta soli
  • szklanka jagód lub borówek
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie. 
Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. 
Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Błękitne skarby lata! Z dziećmi i dla dzieci 2014

Komentarze

  1. Fajny pomysł na drożdżowe bułeczki z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne ślimaki :)

    Zapraszam na konkurs www.apetyczna-babeczka.pl , pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis :)

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, bardzo się cieszę i w konkursie też wezmę udział, pozdrawiam wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  5. O, znakomite!
    W sam raz na wakacyjny piknik w parku!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz