Odpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś upieczemy nóżki z kurczaka.
Składniki :
Podudzia z kurczaka (z kośćmi)
Trochę oleju
Kilka ząbków czosnku
Cebula
Sól
Pieprz czarny
Kolendra
Świeży estragon lub rozmaryn
Liście laurowe
Gorczyca mielona lub musztarda
Bazę ziół do kurczaka zawsze tworzę z estragonu lub rozmarynu. Świeże zioła siekamy i mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Dodajemy sól, pieprz, rozgniecioną (zmieloną) kolendrę i gorczycę. Gorczycę można zastąpić łyżką musztardy. Do kurczaka koniecznie dodajemy też czosnek. Mięso smarujemy powstałym sosem.
W naczyniu do pieczenia układamy listki laurowe, gałązkę rozmarynu i plastry cebuli. Na to kładziemy nóżki z kurczaka. Pieczemy w temperaturze 150 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz