Dziś na deser bezmleczne lody z jeżyn i konfitury z płatków róży.
Składniki:
- 3 szklanki dojrzałych czarnych jeżyn
- 3 łyżki konfitury z dzikiej róży
- pół szklanki cukru
Jeżyny zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy aż puszczą sok. Po godzinie owoce przeciskamy przez sitko. Do gęstego i ciepłego soku dodajemy konfiturę. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Całość przelewamy do pojemniczków na lody. U mnie używa się silikonowych tubek. Można zamrozić sok także w woreczkach na lody i podawać kostki np. do ciasta lub do herbaty. Lody muszą poleżeć w zamrażalniku około 2 godzin.
Konfitura z płatków róży jest zrobiona według domowego przepisu.
Swietny pmysl na letni deser!
OdpowiedzUsuń:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl