Mleko zsiadłe przede wszystkim robi się z mleka nie poddanego obróbce, czyli z mleka wiejskiego, niepasteryzowanego. Ale są też sposoby aby zsiadło się mleko pasteryzowane.
Składniki:
I teraz kilka uwag odnośnie mleka. Mleko niepasteryzowane kupujemy tylko ze znanego źródła a nie np. z bazaru. Mleko niepasteryzowane zawiera bakterie, zarówno te pożyteczne jak i te szkodliwe. Źle przechowywane mleko może nam zaszkodzić. Jeśli obawiamy się spożywania surowego mleka możemy go sami przegotować a dokładniej podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Bez termometru do żywności się nie obejdzie gdyż powinniśmy osiągnąć temperaturę ok. 70 stopni. Takie podgrzane mleko studzimy i zakwaszamy kefirem. Zazwyczaj skuteczna proporcja na mleko zsiadłe z mleka pasteryzowanego to 2 łyżki kefiru na litr mleka.
Jeśli kupujemy mleko w sklepie wybierajmy to pasteryzowane w niskiej temperaturze. Im wyższa temperatura tym mniej bakterii, minerałów ale i gorszy smak mleka. Z mleka UHT nie zrobimy dobrego mleka zsiadłego.
Składniki:
- litr mleka niepasteryzowanego
- ewentualnie kefir
I teraz kilka uwag odnośnie mleka. Mleko niepasteryzowane kupujemy tylko ze znanego źródła a nie np. z bazaru. Mleko niepasteryzowane zawiera bakterie, zarówno te pożyteczne jak i te szkodliwe. Źle przechowywane mleko może nam zaszkodzić. Jeśli obawiamy się spożywania surowego mleka możemy go sami przegotować a dokładniej podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Bez termometru do żywności się nie obejdzie gdyż powinniśmy osiągnąć temperaturę ok. 70 stopni. Takie podgrzane mleko studzimy i zakwaszamy kefirem. Zazwyczaj skuteczna proporcja na mleko zsiadłe z mleka pasteryzowanego to 2 łyżki kefiru na litr mleka.
Jeśli kupujemy mleko w sklepie wybierajmy to pasteryzowane w niskiej temperaturze. Im wyższa temperatura tym mniej bakterii, minerałów ale i gorszy smak mleka. Z mleka UHT nie zrobimy dobrego mleka zsiadłego.
Komentarze
Prześlij komentarz