Delikatne mięsko kanapkowe. Schab karkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego.
Składniki :
- Schab karkowy ok. kilograma
- 10 ziaren jałowca
- łyżka soli
- łyżka pieprzu
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- 2 ząbki czosnku
Mięso zalewam zimną wodą. Dodaję przyprawy i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym ogniu ok. pół godziny pod przykryciem. Zestawiam z kuchni i zostawiam do ostygnięcia. Po kilku godzinach lub następnego dnia znów podgrzewam, gotuję i zostawiam do ostygnięcia.
Mięso wyjmuję z wody i osuszam.
Komentarze
Prześlij komentarz