Składniki :
- Mała główka białej kapusty
- 3 cebule
- łyżka soli
- łyżeczka pieprzu
- 2 listki laurowe
- szczypta cynamonu lub słodkiej papryki
- olej
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, siekamy na drobno i wyrzucamy głąb. Upychamy kapustę do garnka ..- w trakcie duszenia straci połowę objętości. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem jakieś 20 minut. W tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę. Podsmażamy cebulkę na oleju z odrobiną soli na małym ogniu aż się delikatnie zeszkli ale nie może zbrązowiec.
Z kapusty odlewamy większość wody, dodajemy cebulę z olejem, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju.
Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem.
Komentarze
Prześlij komentarz