Składniki:
- 500 g fasolki
- 300 g kiełbasy lub boczku
- 100 g duszonych pomidorów lub przecieru
- cebulka
- kilka ząbków czosnku
- olej lub smalec
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
Fasolę płuczemy i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc. Gotujemy w tej samej wodzie.
W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pokrojone w kostkę mięso i cebulkę a na sam koniec czosnek. Dodajemy je do fasoli gdy zrobi się miękka ale nie papkowata. Dodajemy przyprawy. Kilka fasolek miksujemy z pomidorami i wlewamy do sosu, żeby go zagęścić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy na ciepło.
W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pokrojone w kostkę mięso i cebulkę a na sam koniec czosnek. Dodajemy je do fasoli gdy zrobi się miękka ale nie papkowata. Dodajemy przyprawy. Kilka fasolek miksujemy z pomidorami i wlewamy do sosu, żeby go zagęścić. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz