Żeberka w syropie

Żeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu.


Składniki :



  • 0,5kg żeberek (dla 2 osób)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka
  • olej
  • 2 łyżki syropu klonowego
Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę.  Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu i po szczypcie pieprzu, mielonego imbiru i ostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki.
Na rozgrzanej patelni (mięso już jest w oleju więc nie ma konieczności dodawać olej na patelnię) układam żeberka i obsmażam z obu stron,  uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej wody, tak aby wokół mięsa wciąż był sos.
Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso do miękkości (ok. pół godziny)

Walentynkowa kolacja we dwoje

Komentarze