Żeberka duszone z dodatkiem czosnku i słodkiego syropu klonowego. Zamiast syropu można użyć miodu.
Składniki :
Składniki :
- 0,5kg żeberek (dla 2 osób)
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka
- olej
- 2 łyżki syropu klonowego
Na rozgrzanej patelni (mięso już jest w oleju więc nie ma konieczności dodawać olej na patelnię) układam żeberka i obsmażam z obu stron, uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej wody, tak aby wokół mięsa wciąż był sos.
Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso do miękkości (ok. pół godziny)
Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso do miękkości (ok. pół godziny)
Komentarze
Prześlij komentarz