Wyprobowany sposób na wartościowe jedzenie dla dzieci. Większość dzieci uwielbia rosół lub makaron a kiełki w tej zupce mieszają się z kluseczkami. Jeśli nie robimy sami klusek to gotujemy jakiś drobny makaron.
Składniki :
- skrzydełko z indyka
- por
- cykoria
- natka pietruszki
- koperek
- szklanka wykiełkowanych nasion np. 4 dniowa fasola mung
- sól i pieprz
- czosnek lub cebulka
- mały makaron
Na skrzydełku z indyka gotujemy rosół: wpierw mięso obgotowujemy ok. 15 minut, wodę z szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.
Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy. Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy.
Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości co kiełki fasolki).
Komentarze
Prześlij komentarz