Ciastka w wersji wytrawnej.
Składniki:
- pół szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki drożdży instant
- pół łyżeczki cukru
- 1 szklanka mąki
- łyżka oleju
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka soli
- jajko (można pominąć)
Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn
delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą
mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto w ciepłe
miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę
oleju. Przykrywam ściereczką.
Formowanie: wyrośnięte ciasto roplaszczam ręką i wałkuję. Foremką w kształcie rybki wykrawam ciastka. Układam na folii do
pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na kwadrans.
Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciastka smaruję
rozmieszanym jajkiem. Wkładam je do pieca na 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz