Rybki z ciasta drożdżowego

Ciastka w wersji wytrawnej.



Składniki:
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki drożdży instant
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • łyżka oleju
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka soli
  • jajko (można pominąć)
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. 
Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając.  Wyrabiam ciasto   dość długo aż wchłonie całą mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką. 
Formowanie: wyrośnięte ciasto roplaszczam ręką i wałkuję. Foremką w kształcie rybki wykrawam ciastka. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na kwadrans.
Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciastka smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam je do pieca na 15 minut.

Komentarze