Najzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-)
Składniki :- 600 g mąki (typ 480 -650)
- 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant)
- szklanka mleka
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 60 g cukru
- łyżka wódki
- sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek
- powidła lub dowolny dżem
- olej lub smalec
- cukier puder, kakao, masło
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków.
Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre.
Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre.
Resztę
mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i
sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie
gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma
być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i
zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.
Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.
Pieczenie:
Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy
kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15-20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu
zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Jeśli chcemy do nich dodać nadzienie to wstrzykujemy je przed nałożeniem polewy.
Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny i mieszamy. Gdy polewa będzie gotowa maczamy w niej pączusie.
Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny i mieszamy. Gdy polewa będzie gotowa maczamy w niej pączusie.
Polecam też przepis na faworki
Komentarze
Prześlij komentarz