Składniki :
- 0,5kg schabu bez kości
- 2 jajka
- mąka
- bułka
- sól, pieprz
Tradycyjny schabowy jest pyszny sam w sobie ale warto mięso potrzymać przez kilka godzin w marynacie by zachwytom nie było końca. Ja zazwyczaj robię marynatę na occie jabłkowym i przyprawach typu rozmaryn czy majeranek. Nacieram taką mieszanką i zostawiam na noc.
Ocet jabłkowy przygotuj wedlug przpisu tu link.
Ocet jabłkowy przygotuj wedlug przpisu tu link.
Mięso wyjmuję z marynaty, obmywam i kroję na kotlety grubości ok. 1,5 cm. Tłuczkiem do mięsa rozbijam zwłaszcza tłuszczyk. Każdego kotleta posypuję szczyptą soli i pieprzem. Często też dodaję inne przyprawy np. kurkumę, która nadaje żółtego koloru, czy ostrą paprykę, aby kotlety były pikantne
Na osobne talerzyki wsypuję mąkę, startą bułkę i rozmieszane jajka. Kotlet panieruję najpierw w mące, maczam w jajku i na koniec w bułce. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Kotlety prosto z patelni wędrują na ręcznik kuchenny i odciskam z nich nadmiar tluszczu.
Do schabowych polecam prostą surówkę lub mizerię.
Kotlty schabowe można wykonać też w wersji bezglutenowej i bezjajecznej.
Komentarze
Prześlij komentarz