Często zapomniany albo nie wykonywany z obawy przed salmonellą. Na wszelki wypadek zawsze parzę jajka przez 2 minuty. Jedni mówią kogiel mogiel inni kogel, ale każdy zna ten smak z dzieciństwa.
Składniki :
W zależności od smaku na 1 żółtko sypiemy 1 lub 2 łyżeczki cukru i ucieramy, kolor żółtek zrobi się jaśniejszy a cała masa nabierze puszystości.
Innym sposobem na uzyskanie gładkiego kogla jest dodanie soku z cytryny, dzięki temu cukier szybciej się rozpuści.
Ciemny kogel robi się z dodatkiem kakao a wersję kremową z miodem.
Zimową porą lekarze polecają miodowy kogel mogel z sokiem z cytryny i kilkoma kroplami spirytusu. A skoro już jesteśmy przy spirytusie to warto wspomnieć, że taki kogel jest podstawa słodkich likierów...
Składniki :
- żółtka jaj
- cukier
- wersje: sok z cytryny, kakao, miód
W zależności od smaku na 1 żółtko sypiemy 1 lub 2 łyżeczki cukru i ucieramy, kolor żółtek zrobi się jaśniejszy a cała masa nabierze puszystości.
Innym sposobem na uzyskanie gładkiego kogla jest dodanie soku z cytryny, dzięki temu cukier szybciej się rozpuści.
Ciemny kogel robi się z dodatkiem kakao a wersję kremową z miodem.
Zimową porą lekarze polecają miodowy kogel mogel z sokiem z cytryny i kilkoma kroplami spirytusu. A skoro już jesteśmy przy spirytusie to warto wspomnieć, że taki kogel jest podstawa słodkich likierów...
Komentarze
Prześlij komentarz