Składniki:
Mięso marynuję na dzień przed przyrządzeniem. Na pól kilo mięsa używam 2 łyżki octu, 3 ząbki czosnku i po łyżeczce soli, pieprzu, kurkumy i rozmarynu. Marynatę dokładnie wsmaruję w mięso.
Na następny dzień mięso trzeba opłukać i pokroić w kostkę ok.3 cm odkładając zbyt tluste kawałki.
Karkowka jest tłustym mięsem więc obsmażam ją na wodzie a nie na oleju. Wlewam wodę na patelnię, doprowadzam do wrzenia i wrzucam mięso. Wodę po obsmażaniu można wylać a patelnię uzupełnić świeżą zimną wodą. Kiedy znów zabraknie wody na patelni również dolewam zimnej wody bo mięsko gulaszowe ma być miękkie (przeciwnie niż w rosole).
Do mięsa dodaję cebulę i czosnek. Dosalam ok.2 łyżeczek i dodaję pieprz, paprykę, majeranek. Pod przykryciem duszę do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Jeśli nie masz octu do marynaty zrób według mojego przepisu domowy ocet jabłkowy
- 0,5kg karkówki
- 3 cebule
- mała główka czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek
- ocet jabłkowy do marynaty
Mięso marynuję na dzień przed przyrządzeniem. Na pól kilo mięsa używam 2 łyżki octu, 3 ząbki czosnku i po łyżeczce soli, pieprzu, kurkumy i rozmarynu. Marynatę dokładnie wsmaruję w mięso.
Na następny dzień mięso trzeba opłukać i pokroić w kostkę ok.3 cm odkładając zbyt tluste kawałki.
Karkowka jest tłustym mięsem więc obsmażam ją na wodzie a nie na oleju. Wlewam wodę na patelnię, doprowadzam do wrzenia i wrzucam mięso. Wodę po obsmażaniu można wylać a patelnię uzupełnić świeżą zimną wodą. Kiedy znów zabraknie wody na patelni również dolewam zimnej wody bo mięsko gulaszowe ma być miękkie (przeciwnie niż w rosole).
Do mięsa dodaję cebulę i czosnek. Dosalam ok.2 łyżeczek i dodaję pieprz, paprykę, majeranek. Pod przykryciem duszę do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Jeśli nie masz octu do marynaty zrób według mojego przepisu domowy ocet jabłkowy
Komentarze
Prześlij komentarz