Focaccia z brokułami i papryką
Dobry pomysł na drugie śniadanie lub na kolację.
Składniki:
- pół kubka ciepłej wody
- łyżeczka drożdży instant
- pół łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki
- łyżka oleju
- czubata łyżeczka oregano
- czubata łyżeczka majeranku
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- jajko (można pominąć)
- na nadzienie: cebula, brokuł, papryka
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.
Ciasto:
 do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce 
na godzinę przykryte ściereczką. 
Nadzienie: Kroję cebulę i 
podsmażam na oleju, dodaję pokrojonego brokuła i paprykę, sól i pieprz i duszę pod 
przykryciem przez 5 minut. 
Formowanie: wyrośnięte ciasto 
dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można 
wałkiem. Odcinam od góry kształt litery v, 
delikatnie koryguję palcami kształt serca. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto
 nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.
Pieczenie:
 nastawiam piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzeje uciskam palcami 
środek każdego serca i nakladam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym 
jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut.





Komentarze
Prześlij komentarz