Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam!
- 1kg buraków
- 3 czerwone papryki
- 3 cebule
- szklanka wody
- 3 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy na połówki i wyrzucamy pestki. Szatkujemy w mikserze lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule obieramy i też szatkujemy.
Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paprykę i cebulę. Po kwadransie dodajemy buraczki i olej i gotujemy razem kolejny kwadrans na małym ogniu.
Do robienia zalewy polecam przygotować własny ocet z jabłek.
Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paprykę i cebulę. Po kwadransie dodajemy buraczki i olej i gotujemy razem kolejny kwadrans na małym ogniu.
Do robienia zalewy polecam przygotować własny ocet z jabłek.
Komentarze
Prześlij komentarz