Bułeczki łososiowe

Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację.
Porcja dla 4 osób (12 bułeczek)

Składniki:
  • pół kubka ciepłej wody
  • łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka oleju
  • czubata łyżeczka oregano
  • czubata łyżeczka bazylii
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • jajko (można pominąć)
  • na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna,


Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. 
Ciasto: do mąki dodaję bazylię i oregano, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką.
Nadzienie: łososia należy opłukać, osuszyć, długim nożem usunąć skórę i ewentualnie ości. Kroję na kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiam na trochę.
Formowanie: wyrośnięte ciasto wałkuję, kroję na kwadraty trochę większe niż kawałki ryby. Zawijam łososia i natkę w ciasto i zalepiam brzegi ciasta. Układam na folii do pieczenia posmarowanej olejem i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.
Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Bułki smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut.
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło podane z warzywami lub po prostu polane ketchupem.

Komentarze