Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację.
Porcja dla 4 osób (12 bułeczek)
Składniki:
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło podane z warzywami lub po prostu polane ketchupem.
Porcja dla 4 osób (12 bułeczek)
Składniki:
- pół kubka ciepłej wody
- łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych
- pół łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki
- łyżka oleju
- czubata łyżeczka oregano
- czubata łyżeczka bazylii
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- jajko (można pominąć)
- na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna,
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.
Ciasto:
do mąki dodaję bazylię i oregano, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto
dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką
oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce
na godzinę przykryte ściereczką.
Nadzienie: łososia należy opłukać, osuszyć, długim nożem usunąć skórę i ewentualnie ości. Kroję na kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiam na trochę.
Formowanie: wyrośnięte ciasto wałkuję, kroję na kwadraty trochę większe niż kawałki ryby. Zawijam łososia i natkę w ciasto i zalepiam brzegi ciasta. Układam na folii do pieczenia posmarowanej olejem i znów ciasto
nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.
Pieczenie:
nastawiam piekarnik na 200 stopni. Bułki smaruję rozmieszanym
jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut.Bułeczki najlepiej smakują na ciepło podane z warzywami lub po prostu polane ketchupem.
Komentarze
Prześlij komentarz