Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cytryny
- szczypta soli
Składniki na krem i likier:
- 400 g serka mascarpone
- 6 jajek
- pół szklanki cukru
- filiżanka dobrej kawy
- filiżanka likieru np. Amaretto
- kakao do posypania wierzchu ciasta
Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy ją z likierem.
Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach.
Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą i wykładamy ser i to samo z trzecim krążkiem ciasta. Na masę serową posypujemy kakao ( przez sitko ).
Ciasto wkładamy do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz