Syrop z malin z dodatkiem świeżo kopanego chrzanu najlepiej przyrządzać jesienią. Ze względu na walory napotne malin i przeciwbakteryjne chrzanu takie połączenie przeciwdziała wielu chorobom. W skrócie mogę go polecić zapobiegawczo na infekcje zimowe a działa zbawiennie przy grypie, anginie a także przyspiesza leczenie stanu zapalnego zatok.
Składniki:
- ½ szklanki świeżo startych korzeni chrzanu
- Świeże maliny lub ½ szklanki soku z malin
- miód lipowy
- Prewencyjnie podaję po łyżce przed snem
- Chorym dzieciom w wieku szkolnym oraz dorosłym 3 razy dziennie po łyżce syropu
Z resztek malin robimy kompot a starty chrzan dodajemy do buraczków na ćwikłę. Ostatnie czerwone maliny zbieramy zazwyczaj w październiku i wtedy jest już odpowiedni czas na wykopywanie korzeni chrzanu. Można też malinowy syrop przyszykowany i zawekowany latem połączyć ze swieżym chrzanem późną jesienią. Przepis na sam syrop z malin był tu. Oprócz syropu z malin i chrzanu do leczenia zatok polecam herbatkę z kwiatów dziewanny (zbieranych latem) oraz inhalacje z macierzanki. Przepis zaczerpnięty z książki Zbigniewa Nowaka "Infekcje u dzieci lecz ziołami "
ki.
Komentarze
Prześlij komentarz