Słodko ostry syrop na zapalenie zatok

 Syrop z malin z dodatkiem świeżo kopanego chrzanu najlepiej przyrządzać jesienią. Ze względu na walory napotne malin i przeciwbakteryjne chrzanu takie połączenie przeciwdziała wielu chorobom. W skrócie mogę go polecić zapobiegawczo na infekcje zimowe a działa zbawiennie przy grypie, anginie a także przyspiesza leczenie stanu zapalnego zatok. 



Składniki:

  • ½ szklanki świeżo startych korzeni chrzanu
  • Świeże maliny lub ½ szklanki soku z malin
  • miód lipowy
Starte korzenie chrzanu zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na godzinę aż chrzan zrobi się miękki. W tym czasie wyciskamy sok z malin najlepiej przez sokowirówkę. Ostudzony tarty chrzan wyciskamy przez sitko i do otrzymanego płynu dodajemy tyle samo soku z malin oraz 2 łyżki miodu. Mieszamy i przechowujemy w lodówce.

Dawkowanie:
  • Prewencyjnie podaję po łyżce przed snem
  • Chorym dzieciom w wieku szkolnym oraz dorosłym 3 razy dziennie po łyżce syropu

Z resztek malin robimy kompot a starty chrzan dodajemy do buraczków na ćwikłę. Ostatnie czerwone maliny zbieramy zazwyczaj w październiku i wtedy jest już odpowiedni czas na wykopywanie korzeni chrzanu. Można też malinowy syrop przyszykowany i zawekowany latem połączyć ze swieżym chrzanem późną jesienią. Przepis na sam syrop z malin był tu. Oprócz syropu z malin i chrzanu do leczenia zatok polecam herbatkę z kwiatów dziewanny (zbieranych latem) oraz inhalacje z macierzanki. Przepis zaczerpnięty z książki Zbigniewa Nowaka "Infekcje u dzieci lecz ziołami "

ki.

Komentarze