Syrop malinowy wg receptury ojca Grzegorza


Przepis na syrop z malin według własnej receptury zielarza i franciszkanina ojca Grzegorza Sroki znalazłam w książce Zbigniewa T. Nowaka "Infekcje u dzieci lecz ziołami":

 Syrop malinowy to sprawdzony lek na grypę, przeziębienie i inne zimowe infekcje, które przebiegają z gorączką. Wpływa przeciwwirusowo. Warto go pić systematycznie od jesieni, by uchronić się przed infekcjami z przeziębienia. Rozgrzewa oraz łagodzi bóle głowy, mięśni i stawów towarzyszące przeziębieniu i grypie. Warto go polecić w bólach spowodowanych reumatyzmem. Działa też przeciwzapalnie.¹

Rubus idaeus


Składniki:

  • Dojrzałe owoce maliny 
  • Cukier
Dla przyspieszenia prac sok wyciskamy przez sokowirówkę lub blendujemy i przecieramy przez sitko. Tradycyjnie francuszkanin wyciskał sok partiami przez czyste lniane płótno. Do soku dodaje się cukier - połowę objętości, którą zajmuje sok. Sok z cukrem doprowadza sięna małym plomieniu do wrzenia a następnie gotuje jeszcze około 5 minut. Ewentualny osad z piany należy zebrać. Sok zlewa się od razu do wyparzonych butelek.  Pasteryzacja w temperaturze 80°C trwa kwadrans.

Syrop malinowy dodajemy do ciepłej wody lub herbaty. Kilka łyżek soku na szklankę napoju. W literaturze najczęściej polecane są herbaty z kwiatostanów lipy, kwiatów czarnego bzu, owoców róży. Wspierają one właściwości soku, działając napotnie i rozgrzewająco. Z tego powodu zaleca się wypijanie takiego zestawu po położeniu dziecka do łóżka.


¹ "Infekcje u dzieci lecz ziołami" Zbigniew Tomasz Nowak

Komentarze