Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka.
Składniki:
- 0,3 kg mąki
- 0,3 szklanki cukru
- 1-2 żółtka
- pół szklanki wody
- 0,3 szklanki oleju
- 15 g świeżych drożdży
- świeże owoce lub konfitura
Zaczynamy
od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru,
dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut.
Cukier
i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy
olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i
odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym)
Super przepis,mimo że jestem facetem to ciasto wyszło super!POLECAM
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne. Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis
Pyszne bułeczki, zrobiłam je z brzoskwiniami z puszki. Polałam lukrem ale i bez niego były fantastyczne! Dziękuję, dieta bezmleczna nie jest dla mnie łatwa a ten przepis na pewno pomoże przetrwać! :)
OdpowiedzUsuńPyszne zrobiłam z powidłami śliwkowymi
OdpowiedzUsuńWitam. Ile bułeczek z tej ilości wychodzi?
OdpowiedzUsuń