Jak ugotować pyszną cieciorkę?

Cieciorkę można potraktować jako przekąskę na zimno albo na ciepło podać do ziemniaków. Dzis wersja z kiełbasą ale sama też jest smaczna.




Składniki:
  • 500 g ciecierzycy
  • Pętko kiełbasy 
  • Majeranek, bazylia lub ziola prowansalskie 
  • Sól i pieprz
  • Olej
 
Cieciorkę płuczę pod bieżącą wodą. Następnie zostawiam na 12 godzin do namoczenia. Zazwyczaj zostawiam ją poprostu na noc w garnku z dużą ilością wody. 
Po tym czasie wodę wymieniam i gotuję około półtorej godziny z dodatkiem łyżki suszonych przypraw. Ważne jest aby cieciorkę posolić dopiero gdy bedzie miękka.
 A zanim zmięknie przygotowuję kiełbasę. Kroję ja w kostkę zbliżoną  wielkością do ziaren cieciorki. Kiełbasę podsmażam na oleju.
Kiedy ziarna cieciorki są miękkie dodaję kiełbasę i sól.
Na pół kilo cieciorki solę około 2-3 łyżeczek, pół łyzeczki pieprzu i dodaję łyżkę oleju. Po 10 minutach sprawdzam smak i potrawa jest gotowa.

Smacznego!

Z ciecierzycy polecam zrobić także:
Kotlety z cieciorki

Komentarze