piątek, 9 października 2015

Hummus

Hummus to pasta rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest ciecierzyca oraz sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić ulubionymi ziołami lub dodatkiem warzyw.

Składniki:
  • cebulka
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • 2 kubki ciecierzycy (ugotowanej lub w ostateczności z puszki)
  • 2 łyżki tahini (najlepiej domowa pasta sezamowa)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, majeranek 
  • sezam jako ozdoba
Zanim podam przepis na pastę kilka słów o gotowaniu cieciorki. Warto ją namoczyć na noc, tzn. wrzucamy cieciorkę do garnka, płuczemy i nalewamy tyle wody by fasola nie wystawała. Na następny dzień wodę wymieniamy i gotujemy fasolę ok. 2 godzin z dodatkiem oleju i majeranku. Dopiero gdy zmięknie dodajemy sól. Tak ugotowaną cieciorkę można z powodzeniem podać do obiadu lub jako przekąskę. Moje maluchy uwielbiają te słone kulki. Jeśli macie cieciorkę z puszki, wystarczy zlać zalewę. Ale smak zapuszkowanej jest nieporównywalny do kruchej, świeżo ugotowanej więc na następny raz koniecznie kupcie surową ;)
No dobra. Teraz przepis na hummus: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju aż się zezłoci. Dodajemy posiekany czosnek. W mikserze lub blenderze miksujemy na pastę: cieciorkę, cebulę z czosnkiem oraz tahini. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Tak na prawdę możecie dodać więcej ziół np. oregano lub zmielony imbir aby zaostrzyć smak pasty. Na koniec smarujemy chlebek tą super zdrową pastą. Smacznego!


A jeszcze spróbuj koniecznie mojej wersji hummusu z cukinią. Idealna to propozycja na chłodne, jesienne dni. Życzę Wam dużo słońca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz