Cieciorkę można potraktować jako przekąskę na zimno albo na ciepło podać do ziemniaków. Dzis wersja z kiełbasą ale sama też jest smaczna.
Składniki:
- 500 g ciecierzycy
- Pętko kiełbasy
- Majeranek, bazylia lub ziola prowansalskie
- Sól i pieprz
- Olej
Cieciorkę płuczę pod bieżącą wodą. Następnie zostawiam na 12 godzin do namoczenia. Zazwyczaj zostawiam ją poprostu na noc w garnku z dużą ilością wody.
Po tym czasie wodę wymieniam i gotuję około półtorej godziny z dodatkiem łyżki suszonych przypraw. Ważne jest aby cieciorkę posolić dopiero gdy bedzie miękka.
A zanim zmięknie przygotowuję kiełbasę. Kroję ja w kostkę zbliżoną wielkością do ziaren cieciorki. Kiełbasę podsmażam na oleju.
Kiedy ziarna cieciorki są miękkie dodaję kiełbasę i sól.
Na pół kilo cieciorki solę około 2-3 łyżeczek, pół łyzeczki pieprzu i dodaję łyżkę oleju. Po 10 minutach sprawdzam smak i potrawa jest gotowa.
Smacznego!
Z ciecierzycy polecam zrobić także:
Kotlety z cieciorki
Komentarze
Prześlij komentarz