Rurki z nadzieniem

 

Drugie śniadanie, lunch a nawet kolacja. Na ciepło lub na zimno. Naleśniki zawinięte w ruloniki wypełnione domowymi powidłami ze smacznych śliwek. Oczywiście można je wypełnić słodkim dżemem o każdym innym smaku. 
 Zaczynamy od ciasta na naleśniki, które zawsze się udają.
Składniki :
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody (najlepiej ciepłej lub gazowanej)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką choć najłatwiej użyć w tym celu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę.
Środek każdego placka smarujemy powidłami i robimy 2 zakładki  do środka a następnie zawijamy w rulony.
Przepis na powidła przypominam tu.

Komentarze