piątek, 14 listopada 2014

Bałwanki

Biszkoptowe ciasteczka w kształcie bałwanków w oczekiwaniu na zimę.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 80 g mąki 
  • pół szklanki cukru (lub mniej) 
  • szczypta soli 
  • łyżka soku z cytryny (mozna pominać)
  • łyżka soku z pomarańczy (można pominąć)
  • łyżka kakao ( jeśli ciastka mają być brązowe)
 Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciąż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko. Ciasto przekładam do silikonowej formy delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko.
 Foremki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam ciastka i czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.


5 komentarzy:

  1. Jak to zrobiłaś, że się tak pięknie błyszczą? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Foremka przed nałożeniem ciasta była natłuszczona olejem rzepakowym, może dlatego są jak lukrowane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam do udziału w konkursie http://testerka-blogerka.blog.pl/2014/12/07/konkurs-swiateczny-konkurs-na-wypieki/

    OdpowiedzUsuń