poniedziałek, 1 września 2014

Prawdziwy biszkopt ze śliwkami

Koniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani nawet sody. Bez problemu można wykonać je z mąki bezglutenowej np. kukurydzianej.


Składniki:
  • szklanka mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • szczypta wanilii
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • śliwki (węgierki) bez pestek
Blachę do pieczenia wykładam papierem pergaminowym, posypuję cukrem (1/3 szklanki) i układam gęsto połówki śliwek. Nastawiam piekarnik na 180 stopni.
Oddzielam żółtka od białek. Z białek mikserem  ubijam sztywną pianę dodając odrobinę soli. Z żółtek i  reszty cukru (ok. szklanki) ucieram puszystą masę. Do żółtek przesiewam mąkę i porządnie mieszam  zanim dodam białka. Wszystko delikatnie razem łączymy i ciastem zalewamy śliwki.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem lub nożem czy ciasto jest gotowe: gdy wbity w środek ciasta patyczek i po chwili wyciągnięty nadal będzie suchy to należy ciasto już wyciągnąć z pieca.
Ciasto przekładamy na deskę do góry dnem (tzn. do góry śliwkami). Zdejmujemy blaszkę razem z papierem i studzimy. Ostrzegam tylko, że część może zostać zjedzona zanim ciasto ostygnie.

 
Śliwka - robaczywka! Z dziećmi i dla dzieci 2014

1 komentarz:

  1. Super!
    Bardzo jesiennie!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń