poniedziałek, 22 września 2014

Krokiety

 Krokiety z nadzieniem pieczarkowo-jajecznym. Ciasto zrobione bez mleka i w dodatku na mące pełnoziarnistej.




Składniki na 8-10 naleśników :
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
  • 1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Składniki na farsz:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 cebule
  • szczypiorek
  • 10 sporych pieczarek
  • ewentualnie 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • panierka: surowe jajko i bułka tarta
  • olej do smażenia

Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15-30 minut (w tym czasie możemy przygotować farsz). Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy je jeden na drugim żeby zachowały pulchność i nakrywamy pokrywką. Ciepłe łatwiej zawinąć i panierować.

Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia plastrów cebuli. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Dla zaostrzenia smaku dodajemy zgniecione ząbki czosnku ale nie jest to konieczne. Dusimy aż pieczarki będą miękkie.
Jajka kroimy w kostkę, mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem i podsmażonymi pieczarkami.
Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i składamy w kopertę: najpierw składamy dół i górę do środka a resztę zawijamy. Krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz