Zupa orkiszowa

Bardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki.

 

Składniki:
  • 2 szklanki ziaren orkiszu
  • wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler)
  • 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy
  • cebula
  • seler naciowy
  • koperek
  • sok z ogórków kiszonych
  • sól, pieprz


Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin.
Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę.
Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem.
Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana.




Światowe zupy

Komentarze

Prześlij komentarz