poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Kurczę pieczone w ziołach

Odpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś upieczemy nóżki z kurczaka.

Składniki :
Podudzia z kurczaka (z kośćmi)
Trochę oleju
Kilka ząbków czosnku
Cebula
Sól
Pieprz czarny
Kolendra
Świeży estragon lub rozmaryn
Liście laurowe
Gorczyca mielona lub musztarda
 
Bazę ziół do kurczaka zawsze tworzę z estragonu lub rozmarynu. Świeże zioła siekamy i mieszamy z kilkoma łyżkami oleju.  Dodajemy sól, pieprz, rozgniecioną (zmieloną) kolendrę i gorczycę. Gorczycę można zastąpić łyżką musztardy. Do kurczaka koniecznie dodajemy też czosnek. Mięso smarujemy powstałym sosem.
W naczyniu do pieczenia układamy listki laurowe, gałązkę rozmarynu i plastry cebuli. Na to kładziemy nóżki z kurczaka. Pieczemy w temperaturze 150 stopni.

1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń