Najprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser.
Składniki na ciasto:
Masa owocowa: Ma przeciąć słodki smak ciasta i delikatnie je nawilżyć. Dżem porzeczkowy (lub inny koniecznie kwaskowy) rozrzedzam wodą i mieszam z odrobiną alkoholu (według uznania).
Masa serkowa: Twaróg miksuję z bananami na gładką masę. Jeśli wolicie słodsze nadzienie dodajecie jeszcze cukru pudru.
Polewa czekoladowa: możecie rozpuścić tabliczkę wybranej czekolady w kąpieli wodnej lub podgrzać margarynę, kakao i cukier z wodą. Wszystkie składniki w stosunku 1:1, czyli np. po 6 łyżek. Użyłam takiej polewy w przepisie na inny tort.
Kiedy ciasto ostygnie należy je przeciąć na dwa blaty. Jeśli tort ma być wysoki piekę dwa ciasta (na 4 blaty). Na pierwszym blacie rozsmarowuję masę owocową, na to nakładam masę z serka i nakrywam drugim blatem. Czynność powtarzam a na ostatni blat nakładam tylko polewę czekoladową i dekoruję tort (np. kolorową posypką)
Składniki na ciasto:
- karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce
- 3 jajka
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki sody
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna)
- 2 banany
- ser twarogowy (200g)
- powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy
Ciasto smażę na patelni z pokrywką. Wpierw robię karmel z wody, cukru i jabłka startego na tarce. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się
"przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i
dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez
chwilę.
W occie rozpuszczamy sodę. Dokładnie mieszamy z cukrem, mąką i jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane
jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę i trzymamy ciasto na
małym ogniu 15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki tak samo jak nie otwiera
się piekarnika w trakcie pieczenia. Zakręcamy ogień i czekamy kolejny
kwadrans. Po tym czasie przewracamy ciasto na drugą stronę. Używamy do
tego szerokiej szpachelki lub dużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały
ogień na maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony
ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala. Więcej informacji o ciastach z patelni według moich przepisów.Masa owocowa: Ma przeciąć słodki smak ciasta i delikatnie je nawilżyć. Dżem porzeczkowy (lub inny koniecznie kwaskowy) rozrzedzam wodą i mieszam z odrobiną alkoholu (według uznania).
Masa serkowa: Twaróg miksuję z bananami na gładką masę. Jeśli wolicie słodsze nadzienie dodajecie jeszcze cukru pudru.
Polewa czekoladowa: możecie rozpuścić tabliczkę wybranej czekolady w kąpieli wodnej lub podgrzać margarynę, kakao i cukier z wodą. Wszystkie składniki w stosunku 1:1, czyli np. po 6 łyżek. Użyłam takiej polewy w przepisie na inny tort.
Kiedy ciasto ostygnie należy je przeciąć na dwa blaty. Jeśli tort ma być wysoki piekę dwa ciasta (na 4 blaty). Na pierwszym blacie rozsmarowuję masę owocową, na to nakładam masę z serka i nakrywam drugim blatem. Czynność powtarzam a na ostatni blat nakładam tylko polewę czekoladową i dekoruję tort (np. kolorową posypką)
Komentarze
Prześlij komentarz