piątek, 28 marca 2014

Tort bananowy dla wszystkich

Tort na puszystym biszkopcie bez proszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy.


Składniki:
  • mąka pszenna lub kukurydziana 160 g
  • 8 jaj
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
  • 2 lub 3 banany
  • dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej spiżarni
  • polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna)

Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort. Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma łyżkami alkoholu lub dobrą nalewką. Można więc nasączyć każdy blat przed nałożeniem nadzienia lub zostawić suchy biszkopt.
Na pierwszy blat nakładam dżem i dokładnie rozprowadzam. Układam plasterki bananów. Kładę drugi blat, dżem i banany. Na wierzchni blat nakładam polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek cukru i kakao, dolewamy 6 łyżek wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast masła możemy dodać masło migdałowe lub orzechowe w tych samych proporcjach co zwykłe. Ciepłą masą smarujemy tort. Dekorujemy według uznania.

2 komentarze: