środa, 19 marca 2014

Niebanalne ciasto z patelni

Czy można upiec ciasto nie mając piekarnika?
Wystarczy dobra patelnia z pokrywką.
Dziś przepis na bezmleczne ciasto z owocami i niewielką ilością sody.
 




Składniki:
  • spód: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce
  • 3 jajka
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki sody
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • łyżka powideł śliwkowych (opcja)
Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień  (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i  dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę a w tym czasie robimy ciasto.
 Ciasto można zrobić ze śliwkami jak to moje lub bez owoców. Zamiast powideł można też dodać jedno starte jabłuszko lub jakiś kwaśny dżemik. Zawsze do ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników co wzmacnia działanie sody i powoduje, że jej smak nie jest tak wyczuwalny. Te kwaśne dodatki to właśnie powidła, cytryna lub ocet.
 W occie rozpuszczamy sodę, dodajemy powidła. Powidła i sodę mieszamy dokładnie z cukrem, mąką i jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę i trzymamy ciasto na małym ogniu 15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki tak samo jak nie otwiera się piekarnika w trakcie pieczenia. Zakręcamy ogień i czekamy kolejny kwadrans. Po tym czasie przewracamy ciasto na drugą stronę. Używamy do tego szerokiej szpachelki lub dużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały ogień na maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala.
Ciasto dzięki skarmelizowanej skórce jest dość słodkie by jeść je bez dodatków. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie żeby posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą jak ciasto zrobione w piekarniku.

Przydatny do zrobienia ciasta z patelni będzie przepis na ocet jabłkowy. Warto mieć taki w domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz