Domowy ocet jabłkowy

Ocet z jabłek wykorzystuję głównie do marynowania mięsa ale nie kupuję octu sklepowego. Zrobienie octu w domu jest łatwiejsze niż rozszyfrowanie substancji dodanych do octu sklepowego.
Składniki:

  • jabłka
  • przegotowana woda
  • miód
Umyte jabłka obieram, miąższ owocu można zjeść lub pokroić w plastry, od ogryzka odcinam tylko ogonki. Do słoika wrzucam skórki (tylko te ładne a nie poobijane), ogryzki i ewntualnie miąższ w plasterkach. W garnku studzę wodę i rozpuszczam w niej miód. Na litr ostudzonej wody czubata łycha miodu.  Zalewam jabłka miodową wodą tak zeby nie wystawały. Zakrywam słoik gęstą gazą, ściereczką lub papierowym ręcznikiem.  Odstawiam w ciepłe miejsce a latem na słoneczny parapet.  Mieszam prawie codziennie drewnianą łyżką bo jabłka w miarę fermentacji wypływają na powierzchnię. Już po kilku dniach powinny pojawić się jasne bąbelki. Po dwóch tygodniach (gdy nie wytwarzają się już nowe bąbelki) plyn zlewam do mniejszych sloikow (przy większej ilości jabłek nawet 3 tygodnie), wyrzucam jabłka a ocet odstawiam na kolejne 2 tygodnie, zeby osad z drożdży opadł na dno. Zlewam tylko klarowny płyn.
Taki domowy ocet można stosować do marynat albo też pić na czczo z miodem przy diecie odchudzajacej.




Domowy Wyrób

Komentarze