Kotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki.
Składniki:
- schab bez kości
- olej do smażenia
- sól, pieprz, majeranek
- czerwona papryka
- cebula
- czosnek (opcja)
Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką.
Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie, np. w przepisie na bitki z karkówki.
mmmm... wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo podaoba mi się Twój blog, dlatego wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/03/sernik-straciatella.html
Bardzo dziękuję!
UsuńJuż odpowiadam na pytania:
1. na co dzień do wszystkiego używam kurzych jaj
2. Najdziwniejsze połączenie smaków to owoce z mięsem
3. Najlepsze jest najprostsze rozwiązanie
4. Jestem dzieckiem epoki szklanego obrazka więc wolę ekranizacje ;)
5. Irlandię...
6. ... a może w kuchni ... tatar
7. nóż (najlepiej taki z funkcją obieraczki)
8. przemawia więc nie stosuję
9. często, częściej, coraz częściej
10. powinnam napisać, że śródziemnomorska ale na co dzień z wyboru używam indukcyjnej i ognia.
11. Zdecydowanie nie sushi
Lubię kieszonki schabowe nadziewane warzywami!
OdpowiedzUsuń