wtorek, 11 lutego 2014

Bitki z karkówki

Klasyczne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest miękkie i aromatyczne..

Składniki dla 4 osób:
  • 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów)
  • sól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka papryka
  • mąka zwykła lub bezglutenowa
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę)
Marynowanie mięsa: nie jest konieczne ale wpływa na lepszy smak i kruchość mięsa.  Umytą chłodną wodą karkówkę nacieramy przyprawami, poszatkowanym czosnkiem i polewamy 2 łyżkami octu. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na jakieś 10 godzin. Jeśli nie masz octu przygotuj sobie domowy ocet jabłkowy
Mięso po wyjęciu z marynaty płuczemy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet obtaczamy lekko w mące.
Na patelnie wlewamy tyle wody aby zakryła dno i doprowadzamy do wrzenia. Kotlety kładziemy na wrzątkiem i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Zmniejszamy gaz, dolewamy trochę zimnej wody i zakrywamy patelnię pokrywką. Kiedy podczas duszenia mięso zacznie przywierać do patelni dolewamy szklankę zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. 
Cebule szatkujemy i dodajemy gdy mięso dusi się z pół godziny. Dodajemy też czubatą łyżeczkę soli i majeranku. Dusimy jeszcze godzinę, mięso ma być kruche i różowe. Przed wyjęciem dodaję do sosu pieprz i dosalam jeśli trzeba.

2 komentarze:

  1. Bardzo dobre. Można do sosu dodać łyżkę chrzanu i trochę pogotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno spróbuję. Lubię ostre smaki do mięsa.

      Usuń