niedziela, 30 marca 2014

Kapustka duszona na słodko

Składniki :

  • Mała główka białej kapusty
  • 3 cebule
  • łyżka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • szczypta cynamonu lub słodkiej papryki
  • olej
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, siekamy na drobno i wyrzucamy głąb. Upychamy kapustę do garnka ..- w trakcie duszenia straci połowę objętości.  Zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem jakieś 20 minut. W tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę.  Podsmażamy cebulkę na oleju z odrobiną soli na małym ogniu aż się delikatnie zeszkli ale nie może zbrązowiec.
Z kapusty odlewamy większość wody, dodajemy cebulę z olejem, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju.
Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz