czwartek, 20 lutego 2014

Wiosenny rosołek z kiełkami

Wyprobowany sposób na wartościowe jedzenie dla dzieci.  Większość dzieci uwielbia rosół lub makaron a kiełki w tej zupce mieszają się z kluseczkami. Jeśli nie robimy sami klusek to gotujemy jakiś drobny makaron.



Składniki :
  • skrzydełko z indyka
  • por
  • cykoria
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szklanka wykiełkowanych nasion np. 4 dniowa fasola mung
  • sól i pieprz
  • czosnek lub cebulka
  • mały makaron


Na skrzydełku z indyka gotujemy rosół: wpierw mięso obgotowujemy ok. 15 minut, wodę z szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.
Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy.  Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy.
Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości co kiełki fasolki).


Kiełki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz